Waterstof

Wat weten we van waterstof in relatie tot het milieu? Feit is dat het veruit het schoonste alternatief is voor traditionele brandstoffen. Dat wil zeggen: áls het geproduceerd wordt met stroom van windmolens of zonneparken en niet – wat óók kan – met behulp van olie, gas of steenkool. Maar in alle gevallen komt uit de uitlaat alleen maar water…

Zo werkt waterstof

Net als bij de elektrische auto’s vindt aandrijving van de wielen bij een waterstofauto plaats door een of meerdere elektromotoren. Een waterstofauto heeft alleen geen grote accu nodig, wat de productie ervan veel minder milieubelastend maakt; de gebruikte elektriciteit komt voort uit een chemische reactie. Net als bij een auto op fossiele brandstof kun je in enkele minuten voltanken. Nadeel is echter dat waterstof best duur is. Iets wat natuurlijk ook komt doordat het op een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

Hoe de toekomst voor waterstof er uit zal zien, is ongewis. Autofabrikanten experimenteren er al tientallen jaren mee. Wat we inmiddels wel weten, is dat een verbrandingsmotor er prima op kan draaien. Al heeft een elektromotor nog steeds een veel hoger rendement.

Veelgestelde vragen over Waterstof

De Toyota Mirai, de Hyundai NEXO en speciale uitvoeringen van de Opel Vivaro en de Renault Master zijn geschikt om op waterstof te rijden. Voor het zwaardere transport, in de nabije toekomst, is dat het geval met diverse vrachtauto’s van Volvo, Mercedes, Scania en Iveco.

Waterstof tank je per gewichtseenheid. Een kilogram kost op dit moment € 19,95. Daarmee rijd je een afstand van zo’n 100 kilometer. In een gemiddelde tank gaat 5 á 6 kilogram.

Tanken gaat net zo snel als bij benzine of diesel. In 3 tot 4 minuten is je tank vol.

Per 1 januari 24 heeft Nederland 21 tankstations voor waterstof; Kuster Energy exploiteert een station in Doetinchem. De verwachting is dit aantal in rap tempo zal toenemen, mede doordat de Nederlandse overheid (net als overigens in Duitsland het geval is) de ontwikkeling stimuleert.

Nee, je ervaart geen verschil t.o.v. rijden op fossiele brandstoffen; bediening van het gaspedaal heeft direct effect de snelheid van het voertuig.

Meer weten over waterstof?

Wij informeren je graag over de mogelijkheden van deze brandstof.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.