Kuster zet volgende stap bij ontwikkeling waterstof-economie

Waterstofcontainer

Kuster Energy, met de hoofdvestiging langs de A12 in Babberich, heeft als eerste energiebedrijf in Oost-Nederland de mogelijkheid om waterstof op bouwplaatsen, festivals en bij bedrijven te bezorgen. Daarvoor zijn vier transportcontainers aangeschaft, waarin gasvormige waterstof onder hoge druk kan worden vervoerd. Met een waterstofaggregaat kan vervolgens emissievrije stroom worden opgewekt op iedere locatie waar onvoldoende netspanning beschikbaar is.

“Het meest zichtbare onderdeel van ons bedrijf zijn de tankstations in het oosten van Nederland en direct over de grens in Duitsland”, zegt Jan-Pieter de Wilde, commercieel directeur bij Kuster. “Maar inmiddels hebben we ook al honderden elektrische laadpalen, waar vaak zeer snel geladen kan worden. En twee jaar geleden hebben we het grootste openbare waterstoftankstation van Europa geplaatst bij het bestaande tankstation op industrieterrein Wijnbergen in Doetinchem. Waren we vroeger nog traditionele olieboeren, tegenwoordig zijn we voor veel bedrijven een belangrijke gesprekspartner als ze de transportvloot willen verduurzamen. Voor iedere stap hebben wij inmiddels een oplossing, maar het is altijd maatwerk.”

Naast de keten van takstations beschikt Kuster over verschillende tankauto’s om bedrijven op lokatie van energie te voorzien. Vaak is dat diesel, dat wordt gebracht naar loonwerkers, boerenbedrijven of transportbedrijven die een eigen tankvoorziening hebben. Sinds november horen daar nu ook hier waterstoftankauto’s bij. “Met waterstof lopen we in Oost-Nederland zeker ver voorop”, zegt Paul Bombeld die zich bij Kuster bezighoudt met de waterstofontwikkelingen. “Twee jaar geleden hebben we deze opleggers al besteld omdat we een groeiende marktvraag zagen ontstaan naar emissievrije energie. Met de waterstofcontainers gaan we ons eigen waterstoftankstation bevoorraden, maar er is ook nog voldoende ruimte voor andere klanten.”

Kuster heeft inmiddels een netwerk van partnerbedrijven die stroom kunnen leveren uit een geruisloos waterstofaggregaat. “De afgelopen tientallen jaren zijn we een belangrijke partner geweest bij het vullen van dieselaggregaten”, zegt De Wilde. “Maar de tijden veranderen, het uitstoten van schadelijke emissies is op steeds meer plekken onacceptabel. En als trots Achterhoeks bedrijf veranderen we razendsnel mee. Met onze HVO-oplossing kunnen we gewoon dieselaggregaten blijven vullen en nemen de emissies voor het overgrote deel af. Met waterstof gaan we zelfs naar nul procent. Hoewel, dat is ook niet helemaal waar. De wet verbiedt ons om een waterstofcontainer door een vrachtauto op waterstof te laten trekken. Daarom rijden onze trucks op HVO. Maar zodra het mag, zijn wij de eerste die een waterstoftruck koopt. Innovatie past wel bij ons energiebedrijf.”